Arama ve Başvuru Formüller

Excelde Düşeyara(VLOOKUP) Formülünün Detaylı Örnekleri

Merhabalar,

Excel’in en çok kullanılan düşeyara(vlookup) formülünün kullanım karışıklığından dolayı aşağıda yapacağımız detaylı örneklerle daha kolay anlaşılacaktır.Düşeyara Formülü ile ilgili daha önceki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Örnek-1  Aşağıda ki satış raporu tablosundan “Yasin” isimli personelin aylık sattığı ürün sayısını bulalım.

düşeyara_detayli_ornek
Excel’de Düşeyara Formülünün Detaylı Örnekleri

= DÜŞEYARA (aranan_değer, aranacak_tablo_dizisi, bulunursa_getirilecek_sütunun_numarası, eşleştirme çeşiti)

Yazdığımız formülde “aranan_değer” kısmına “Yasin” değerini, “aranacak_tablo_dizisi” kısmına “B1:D12” kısmını , “bulunduğu_zaman_getirilecek_sütun_numarası” kısmına “3” numarası verip tam eşleştirme yapması içinde “0” değerini yazdık.

Düşeyara formülü her zaman kendisini yada sağ tarafta kalan sütunu cevap olarak verir. Şöyle ki “aranacak_tablo_dizisi” kısmında “B1” sütunundan başladığı için cevap olarak “B” ,”C” yada “D” sütununu verebilir.Hangi sütunu vereceğini “bulunursa_getirilecek_sütunun_numarası” kısmında belirtiyoruz.Formülümüz yukarıdaki örnekte “E” sütununu cevap olarak bize veremez , çünkü “aranacak_tablo_dizisi” kısmında yalnızca B1 ‘den D12 ‘ye kadar seçim yaptık.

Örnek-2  Satış Raporu tablosundan “Yasemin” isimli personelin görevli olduğu reyonu bulalım.

duseyara_formulu
Excel’de Düşeyara Formülünün Detaylı Örnekleri

Tablomuzda “Yasemin” isimli personelin çalıştığı reyonu bulmak için ilk örneğimizdeki formülümüzden farklı olarak “aranacak_tablo_dizisi” kısmına “E” hücresini de ekledik ve eğer aradığımız değer bulunursa cevap olarak bize 4. yani “E” sütununu yazmasını istedik.

Örnek-3  Satış Raporu Tablosundan Personel ID numarasına göre Personel Bilgileri Getirme

düseyara_ornekleri
Excel’de Düşeyara Formülünün Detaylı Örnekleri

Yukarıdaki örneğimizde bulunan Düşeyara formüllerimizde sabit değer kullanmak yerine “aranan_değer” değer kısmına “H1” hücresini tanımladık.Bu şekilde “H1” hücresine değer girdiğimiz zaman “Personel ID” sütununda o değeri arayacaktır.Eğer girilen değer bulursa formüllerde belirtilen sütun numarasındaki bilgiyi getirecektir.

Konuyla ilgili soru ve önerileriniz için iletişim sayfasını kullanabilir yada yorum bırakabilirsiniz.

7 Yorumlar

  • Avatar
    Vahit

    Merhaba;

    Excel üzerinde 1A 1A 1A 2B 2B 3A vs gibi uzayip giden farklı hücrelerde bulunan veri bulunmaktadır. Benim istediğim bunların sayılarının tespiti, yani 1A yı saydırdığımda 3 kere değil de 1 kere sayması ve toplamda bana farklı olanların toplamını vermesini istiyorum( yani 1A,2B,3A =3 tane) Bunu düşeyarada yapamam sanırım.. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

    Teşekkur ederim.

    Yanıtla
    • Yılmaz Temiz
      Yılmaz Temiz

      Vahit Bey Merhaba,
      Bahsettiğiniz sayma işlemini aşağıdaki formül ile yapabilirsiniz.Belirttiğiniz hücre aralığındaki benzersiz kayıtları toplayarak size kayıt sayısını verecektir.

      =TOPLA(EĞER(SIKLIK(KAÇINCI(A1:A4;A1:A4;0);KAÇINCI(A1:A4;A1:A4;0))>0;1))

      İyi Çalışmalar

      Yanıtla
  • Avatar
    SANBACI

    merhaba;

    ben şunu merak ediyorum örneğin;
    personel kodu aylar adet
    457582 5 5
    457582 6 7

    ben +düşey ara yapıp 457582 kaç satış yaptığının toplamını düşeyarayla yapabilir miyim ??

    Yanıtla
  • Avatar
    HÜSEYİN KOÇAK

    Merhaba Hocam , ben bilgi amaçlı bir liste tutuyorum ama bu listeyi kullanışlı hale getirmek için şöyle bir işlem yapmam lazım , faturalandıramadığım masrafların miktarlarını K Hücresine Faturalanmadığını belirtmek için J Hücresine de hayır yazıyorum, J hücresine aynı zamanda faturalı masrafla için evet yazıyorum Ama Filtreme yapmadan Hayır olarak girdiğim veririn toplamını almak istiyorum

    Yanıtla
  • Avatar
    veysel seven

    merhabalar , düşeyara formülü ile birden fazla tablodan nasıl veri alabilirm ?

    Yanıtla

Yorum Yap

Pin It on Pinterest