Merhabalar,
Excel kullanmaya yeni başlayacaklar için uygun olan bu eğitimlerim de ilk olarak Excel penceresinde genel görünümü tanıyacağız.Bu yazıda göreceğimiz özellikler diğer Microsoft 2010 programlarında da mevcut özelliklerdir.Burada anlatacağım bileşenleri / özellikleri ilerleyen derslerimde detaylı olarak inceleyeceğim.
Excel dosyamızda pencerenin en üst kısmına “Başlık Çubuğu” denir.Burada çalıştığımız dosyanın ismi , programın adı ve her pencerede standart olan simge durumuna küçültme-kapatma gibi butonları bulunur.
Başlık çubuğunun sol tarafında hızlı erişim çubuğu mevcuttur.Bu araç çubuğunda sık kullanılan komutlar bulunmaktadır.Buradaki komutları yanındaki OK butonu ile istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz.
Başlık çubuğunun hemen altındaki bölüme şerit denir.
Programda bulunan tüm özellik ve denetimler şerit içerisinde bulunur.Şerit bir çok sekmeden oluşur ve her sekme görevlerine göre ayrılmış komut gruplarını ve denetimleri içerir.
Microsoft 2010 ile gelen bir özellik ise “BackStage” yani sahne arkası görünümü şerite yardımcı bir özelliktir.Dosya butonuna tıklayarak sahne arkası görünüme ulaşabilirsiniz.
Dosya menüsüne tıkladıktan sonra açılan backstage yani sahne arkası bölümünde dosyalarımızı açma,kaydetme ve yazdırma gibi işlemleri yapabilir.En son çalıştığımız dosyalara ulaşabilir , çalıştığımız dosya hakkında detaylı bilgileri görüntüleyebilir ve Excel’in ayarlarını düzenleyebiliriz.
Excel Sayfasının alt tarafında bulunan kısma durum çubuğu denir.Çalışılan dosya üzerinde yapılan işlemlere bağlı olarak durum çubuğunun sol tarafında bilgiler gösterilir.
Durumun çubuğunun sağ tarafında ise çalışılan sayfanın yakınlaştırma ve uzaklaştırma kaydırıcısı bulunur.
Pencerenin merkezinde çalışma alanı mevcuttur.Burada sütunlar var satırlar bulunur.
Çalışma alanının sağ tarafında dikey ,sağ alt tarafında da yatay kaydırma çubukları bulunur.Çalışma alanının ekrana sığmayan kısımlarını bunları kullanarak görüntüleyebilirsiniz.
Konuyla ilgili soru ve önerileriniz için iletişim sayfasını kullanabilir yada yorum bırakabilirsiniz.
ilkin
Hocam iyi akşamlar excell de yaptığım çalışmayı kaydetmeden aynı çalışmayı tekrar açtım ve bütün yatıklarım gitti eski veriler kaldı sadece bunun bi çözümü ya da kurtarması var mıdır? Teşekkürler.